Beyaz altında hasat zamanı

Beyaz altında hasat zamanı

Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescilli olan 'Araban sarımsağı'nda hasat başladı.

Gaziantep'in Araban ilçesinin sembolü olan sarımsak, karakteristik aroması, benzersiz lezzeti ve iri dişleriyle tanınıyor.

Gastronomi başkentinde yemeklerin enfes tadını oluşturan sarımsak, Türkiye genelinde yoğun ilgi görüyor ve yüksek verimliliğiyle üreticilerin yüzünü güldürüyor.

thumbs-b-c-70b9c47755f7c2136891f07b0e58be7c.jpg

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, sarımsak denince akla hemen Gaziantep ve Araban'ın geldiğini belirtti. "Beyaz altın" olarak da adlandırılan sarımsak hasadının başarılı bir şekilde başladığını dile getiren Karayılan, şunları söyledi:

"Bereketli topraklarımız, yetenekli ellerle bir araya geldiğinde gerçekten büyüleyici bir atmosfer oluşturuyor. Bugün, beyaz başaklarla dolu tarlalardayız, sarımsakların yetiştiği bu topraklarda. Araban'da sadece 22-23 bin dönüm alanda sarımsak üretimi gerçekleştiriliyor. 2023 verilerine göre 40 bin dönüm alanda 70 bin tonun üzerinde sarımsak üretimi yapılmıştı. Bu yıl da umarım verimlilik daha da artar."

new-folder-new-folder-17-aa-34439092.jpg

Karayılan, "Tarlasında izi olmayanın harmanda yüzü olmaz" deyimini hatırlatarak, harmanda başarılı sonuçlar elde etmek için çalıştıklarını ifade etti. Şu anda piyasada 20 liradan satılan ürünün, çiftçiye oldukça büyük bir kar getirdiğini belirtti.

35 yıldır sarımsak yetiştirip satan üretici Ercan Akkaya, 10 yıl boyunca Kahramanmaraş'ın Narlı bölgesinde, sonraki 25 yıldır da Araban ilçesinde sarımsak yetiştirdiklerini paylaştı. Araban sarımsağının tescillenmesinin kendilerini gururlandırdığını söyleyen Akkaya, "Sarımsak, antibiyotik olarak talep görmeye başladı. Bu yıl Araban bölgesinden Türkiye'nin 81 ilinden talep var, hem çiftçi hem işçi mutlu. Üretimimizi Adana, Mersin, İstanbul, Aydın, Konya, Antalya gibi birçok bölgeye gönderiyoruz" dedi.