GÜNBOYU GAZETESİ/ ÇAĞLAR ÇAĞATAY
Eminönü’ndeki tarihi Beta Yeni Han, bu yıl ilk kez düzenlenen ve gelenekselleşmesi hedeflenen Beta Uluslararası Çay ve Kültür Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Festival, 21 Mayıs Dünya Çay Günü’nde özel bir etkinlikle başladı ve 22-24 Mayıs tarihleri arasında hanın tarihi atmosferinde gerçekleştirildi. Ziyaretçiler, Türkiye ve dünya genelinde önemli bir yere sahip çayın çeşitlerini tanıma fırsatı buldu. Festivalde çayın büyülü dünyasıyla ilgili bilgiler edinirken, çayla yapılmış özel tatlarla lezzetli dakikalar da yaşadılar.
21 Mayıs Dünya Çay Günü’nde konuşan Beta Gıda İstanbul Şube Müdürü Hatice Uğur, Beta Uluslararası Çay ve Kültür Festivali'nin bu özel günü bir adım öteye taşıdığını belirtti. Uğur, festivalin Türk çay kültürünü ve çeşitli dünya ülkelerine ait çay kültürlerini bir araya getirdiğini vurgulayarak, çayın birleştirici gücü ile farklı çay geleneklerinin hikayesine tanıklık edildiğini aktardı. Ayrıca, şirket olarak Türk çayına sahip çıkmayı ve 2022 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edilmesinden gurur duyduklarını ifade etti.
FESTİVALE YOĞUN İLGİ
Festival bünyesinde çaylar, yetiştiği ülke ve bölgeye göre kategorilere ayrılmış stantlarda sergilendi. Her biri ülkelerin kültürel mirasını ve geleneklerini yansıtan seremoniler, açılış resepsiyonunda ziyaretçilerle buluştu. Çin Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Kung-fu Çay Seremonisi, Arjantin Büyükelçiliği'nin hazırladığı Mate Çay Seremonisi ve Sri Lanka Kültür Seremonisi gibi etkinlikler katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Festival boyunca çaya dair pek çok yeni bilgi ve deneyim edinildi.
TÜRK ÇAY KÜLTÜRÜ SERENOMİSİ
Türkiye'nin geleneksel müziğiyle renklenen etkinlikte Geleneksel Kemençe ve Tulum Gösterisi yapıldı. Türkiye Çay Demleme Şampiyonu Gülhanım Delihasan, Türk Çay Kültürü Seremonisi ile çay demlemenin inceliklerini paylaştı. Asya'dan yeşil çaylar ile Afrika'nın bitkisel çayları da dahil olmak üzere dünya genelinden 39 farklı çay karışımı, 10 metrelik bir tadım masasında ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Şef Eyüp Kemal Sevinç'in imzasını taşıyan dünya çay karışımları ve çeşitli çaylı lezzetler menüsü de festivalin ilgi gören bir diğer unsuru oldu. Türk çay tarımının 100. yılına ithaf edilen festivalde, çay tarımına katkı sağlayan tüm üreticilere özel etkinlikler ve sergiler düzenlendi.