Uraloğlu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) yerleşkesindeki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) TÜRKSAT 6A hakkında bilgi verdi.
Uyduya ilişkin çalışmaları tamamladıklarını belirten Uraloğlu, "TÜRKSAT 6A'nın fırlatılması sürecine girdik. Türkiye'nin haberleşme, televizyon yayınları, hem askeri hem de sivil haberleşme için uyduya ihtiyacı var. Türkiye'nin uzayda 5 haberleşme, 4 gözlem uydusu bulunuyor. Biz bu uydularla kendi ihtiyacımızı karşılıyoruz ve aynı zamanda yakın coğrafyamızdaki ülkelere hizmet sunuyoruz." dedi.
Uraloğlu, TÜRKSAT 6A uydusunu yerli ve milli imkanlarla ürettiklerini ve temmuz ayında fırlatma işlemini gerçekleştireceklerini belirtti.
Üretim süreci ve fırlatma takvimi hakkında bilgi veren Uraloğlu şunları söyledi: "Haberleşme bizim için son derece önemli, özellikle askeri haberleşme daha da kritik. Bu ihtiyacı karşılamak ve uzayda güvenliği sağlamak için kendi ürettiğimiz ve yazılımını geliştirdiğimiz bir uydumuz olması gerekiyordu. TÜRKSAT 6A'yı yerli ve milli olarak ürettik. Bu süreçte TÜRKSAT 3A, 4A, 4B, 5A, 5B... gibi uydularımızda Türksat'ın mühendislerini görevlendirerek eğittik. Yerli üretim yüzde 90'lara kadar ulaştı. Haziran ayının başında ABD'ye gönderiyoruz ve 8-14 Temmuz tarihleri arasında uzaya fırlatacağız."
TÜRKSAT'ın proje koordinatörü olduğunu vurgulayan Uraloğlu, TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, CTECH gibi kuruluşların da üretim sürecinde yer aldığını ifade etti.
Binlerce mühendisin üretim sürecine katıldığını belirten Uraloğlu, "Onlar kendi alanlarında çalışarak bu işi yürüttüler. Binlerce mühendis ve teknikerimizin emeği var." dedi.
Uraloğlu, TÜRKSAT 6A'nın 4 yeni ülkeyi de kapsayacağını belirterek, "Yeni uydular, gelişen teknoloji ve daha geniş bir kapsama alanı için gereklidir. Şu anda mevcut uydular Avrupa'yı, Orta Doğu'yu, Türk Cumhuriyetleri'ni, Uzak Doğu'nun bir bölümünü ve Afrika'nın önemli bir bölümünü kapsıyor. TÜRKSAT 6A ile Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı da kapsayacağız. Bu sayede yaklaşık 3,5 milyar insanı kapsayacağız. Bu uydumuzla ülkemiz daha güvenli haberleşme sağlayacak ve bu bölgelere hizmet sunacağız." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin uydu talebi olan diğer ülkelere de uydu üretebileceğini belirten Uraloğlu, "Uzayda gözlem ve radar uyduları ile askeri amaçlı uyduların üretimi konusunda yeterince işimiz var. Bu projeleri gerçekleştirdiğimizde İHA'lar, SİHA'lar, HÜRJET'ler, HÜRKU
Ş'lar gibi ürünlerimiz de dünya çapında potansiyel müşterilere sahip olacak. Yönetici ekibimiz 7 gün 24 saat çalışarak bu projeye emek verdiler." şeklinde konuştu.