Baharatlarda küf gelişimine bağlı olarak oluşan aflatoksin isimli bir zehir oluştuğunu ve bu zehrin aynı zamanda karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl, ‘’aflatoksinin, kanser dışında bağışıklık sistemini de baskılayarak insan sağlığını ciddi şekilde risk altına soktuğunu belirterek, aflatoksin karaciğer zedelenmesine neden olabilir’’ dedi.
AFLATOKSİN NEDİR?
Günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız küflerin ürettiği kimyasal maddelerden biridir. Aflatoksin kelimesi, onu yapan küfün adından (Aspergillus flavus ) ve zehir anlamına gelen "toksin" kelimesinden türetilmiştir. Bu madde insan ve hayvanlarda hastalığa neden olabilecek bir zehir türüdür.
AFLATOKSİN NASIL OLUŞUR?
Bir gıda maddesinde aflatoksinin oluşması için ilk koşul, bu toksini yapan küfün sporlarının gıda maddesine bulaşması; daha önemli ikinci koşul ise, gıdanın kendisinin ve bulunduğu ortamın, bu küf sporlarının çimlenerek çoğalmasını sağlayacak şartlara sahip olmasıdır.
Aflatoksin yapan küflerin gelişmesi için 25-35 °C sıcaklığa ve %70'in üzerinde nispi neme (veya gıda maddesine 0,70'in üzerinde su aktivitesine) ihtiyaç vardır.