Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, buradaki bir konuşmasında, "66 ülkede 89 merkezde faaliyet gösteren Türkiye'nin bir diğer marka değeriyle bir araya geldik. Bugüne kadar çeşitli faaliyetlerine katıldığımız ve markamızı dünyaya tanıtan Türk Maarif Vakfı ve TİKA gibi kuruluşlarımıza Bağdat'ta Yunus Emre Enstitüsü de eklendi" ifadelerini kullandı.
Büyükelçi Güney, Irak ve Türkiye arasındaki kültürel diplomasinin köklerinin tarihi derinliğine işaret ederek, iki ülke arasındaki bağları yeni nesle "Türkçeyi sevdirerek" güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti. Irak'ta Türkçeye yoğun ilgi olduğunu ve Türkçe eğitiminin bu ilgiyi karşılamak için yürütülen faaliyetlerden biri olduğunu söyledi.
Yunus Emre Enstitüsü Bağdat Koordinatörü Ahmet Can Turgut, Bağdat'ta faaliyete başlamaktan duydukları mutluluğu ifade ederek, Türkçe derslerine 70 Iraklı öğrencinin kayıt yaptırdığını ve mart ayında Iraklı kamu personellerine yönelik Türkçe eğitiminin başlayacağını belirtti. Turgut, Türkçe derslerinin yanı sıra çevrim içi kurslar, kültürel etkinlikler, bilimsel ve akademik eğitimler gibi faaliyetlerin de planlandığını ekledi.