Avrupa'nın havası en kirli ülkeleri arasında Türkiye yer alıyor

Avrupa'nın havası en kirli ülkeleri arasında Türkiye yer alıyor

Dyson, ilk Küresel Hava Kalitesi Bağlantılı Veri projesinin elde ettiği sonuçları kamuoyu ile paylaştı.

Dyson'ın Küresel Hava Kalitesi Bağlantılı Veri projesi, 2,5 milyondan fazla Dyson hava temizleyiciden alınan iç mekan hava kalitesi verilerini inceledi.

Dünya genelinde, 2022 yılında ülkelerin üçte ikisinde yıllık ortalama iç mekan PM2.5 seviyelerinin dış mekan seviyelerinden daha yüksek olduğu belirlendi. Türkiye genelinde iç mekan hava kalitesi, dış mekan hava kalitesinden daha düşük olma eğilimindeyken, büyük bir metropol olan İstanbul'da durum tam tersi; iç mekan hava kalitesi dış mekandakinden daha kirli.

1704896867-image-1.jpg

Tüm ülkelerin aylık ortalama iç mekan PM2.5 seviyeleri, yılın en az 6 ayı boyunca Dünya Sağlık Örgütü'nün uzun vadeli maruziyet kılavuz seviyesini aştığını gösterdi. Ulusal ortalama verilere göre, Aralık ayında Dünya Sağlık Örgütü kılavuzunun 5,5 katına kadar çıkarken; İstanbul'da iç hava kalitesi, Şubat ayında 5 katına ulaşıyor ve Aralık, Ocak ve Mart aylarında neredeyse 5 katına çıkıyor.

Kış mevsimi, hava kalitesi açısından dünya genelinde en kirli mevsim olurken, Türkiye için Aralık ayı en yüksek hava kirliliğinin görüldüğü dönem olarak belirlendi. Ortalama 24 saatlik bir dönemde, PM2.5 seviyesinin en yüksek olduğu zaman dilimi genellikle akşam 18.00 ile gece yarısı arasına denk gelir, bu da insanların genellikle evlerinde oldukları ve bu yüksek kirletici seviyelere maruz kaldıkları bir zaman dilimini temsil eder.

1704896868-image-5.jpg

Dünya genelindeki Dyson hava temizleyici kullanıcılarının sadece %8'i, makinelerini hava kalitesi sorunlarına en iyi şekilde yanıt vermek için otomatik modda kullanmaktadır. Türkiye'deki kullanıcıların ise sadece %3,31'i cihazlarını otomatik modda kullanmakta.