Ukrayna ordusunun 7 Ağustos'ta Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik saldırılarının ardından Rusya ile Ukrayna arasında şiddetli çatışmalar patlak verdi. Bu çatışmalar kapsamında, Ukrayna'nın Suca doğal gaz giriş noktasına saldırdığı öne sürüldü.
Suca, Rus doğal gazının Ukrayna'ya girdiği tek noktadır ve bu gazın büyük bir kısmı Avrupa Birliği'ne (AB) yönlendirilmektedir. ING Think'in verilerine göre, bu giriş noktasından günlük yaklaşık 42 milyon metreküp doğal gaz akışı sağlanıyor.
Bu yıl sonunda sona ermesi planlanan gaz transit anlaşması nedeniyle, bölgedeki çatışmalar gaz akışında aksaklık riski oluşturuyor. Bu durum, gaz fiyatlarına yansıdı. Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de, Eylül vadeli kontratlarda 6 Ağustos'ta 36,7 avro olan megavatsaat fiyatı, çatışmaların etkisiyle hafta boyunca yükseldi ve 40,4 avroya ulaştı. Bu, son 8 ayın en yüksek fiyat seviyesi oldu.
Ekim vadeli kontratlarda fiyat 40,9 avroya, Kasım vadeli kontratlarda ise 42,8 avroya kadar çıktı. Gaz fiyatları, en son 4 Aralık 2023'te megavatsaat başına 40,2 avroya yükselmişti. Bu tarihten sonra fiyatlar, 23 Şubat'ta 24 avroya geriledikten sonra dalgalı bir seyir izledi.
Analistler, Ukrayna üzerinden gaz transit anlaşmasının yıl sonunda sona ereceğini öngörse de, çatışmalar nedeniyle gaz tedarikinin daha erken kesilmesi sistem için büyük bir şok yaratabilir. Rus enerji şirketi Gazprom'un Temsilcisi Sergey Kupriyanov, Rusya'nın Suca bölgesinde yaşanan çatışmaların gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) fiyatlarını artırdığını belirterek, fiyatların artış eğiliminin devam edeceğini ifade etti.
Ukrayna'nın Mayıs 2022'de, Avrupa'ya giden Rus doğal gazının üçte birinin geçtiği Sohranivka dağıtım noktasındaki sevkiyatı durdurmasının ardından, gaz akışı sadece Suca noktasından devam ediyor.