Mutfaklarımızda sıkça kullandığımız asma yaprağı lezzetli olmasının yanında oldukça da faydalı. İçerisinde yüksek oranda bulundurduğu A vitamini ile göz sağlığını korumaya yardımcı olur, çinko sayesinde boşaltım sistemini destekler, demir sayesinde ise kansızlık oluşumunu önler. Bunların yanı sıra ağız sağlığında ve varis tedavisinde de olumlu etkilere sahip.
1. Anemiyi önlemeye yardımcı olur
Asma yaprağı hangi hastalıklara iyi gelir denilince akla gelen ilk şey anemiyi önlemeye yardımcı olduğudur. Çünkü demir minerali bakımından oldukça zengindir. Demir, kırmızı kan hücrelerinde (alyuvar) hemoglobinin oluşmasında önemli bir role sahiptir. Bu etkisi aynı zamanda demirin emilimine katkıda bulunan C vitamini ile de desteklenirse aneminin önlenmesinde büyük bir fayda sağlayabilir.
2. Göz sağlığını korur
Üç asma yaprağından oluşan bir porsiyon, vücuda 124 mikrogram A vitamini sağlar. Bu günlük A vitamini ihtiyacınınn %10''dan fazlasıdır. Retinol olarak da bilinen bu vitamin vücudun rodopsin oluşturmasına yardım eder ve böylece loş ışıkta görüş kalitesi artar. Rodopsin karanlık ve loş ışıkta görmeyi sağlayan ve gözlerimizde bulunan bir çeşit proteindir. Bunun haricinde A vitamini antioksidan olarak da iş görür ve bağışıklık sistemini korur, erken yaşlanmayı önler.
3. Bağırsakları korur
Asma yaprağı bağırsak mukozasını koruyabilen ve onarabilen çinko mineralini içerir. Bu sayede, hem diyare probleminde hem de mukoza hasarı olduğunda bağırsağın hızla iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda baş ağrısının dinmesini sağlar. Bu özelliklerinden faydalanmak için birkaç asma yaprağını suda 15 dakika kadar kaynatıp suyunu içebilirsiniz. Asma yaprağı mideye dokunur mu diye bir endişeniz varsa, endişelenmeyin mideye dokunmaz aksine midede iltihap oluşumunun engellenmesinde rol oynar. Ancak aşırı miktarda tüketilmemelidir.