Araç muayene çilesi tarihe karışıyor: TÜVTÜRK yeni uygulamayı açıkladı

Araç muayene çilesi tarihe karışıyor: TÜVTÜRK yeni uygulamayı açıkladı

Araç sahiplerinin iki yılda bir kez yaptırmak zorunda olduğu muayene işlemlerinde saatlerce süren sıralar ve vatandaşlardan gelen yoğun şikayetlerin ardından Ulaştırma Bakanlığı ve aracı kuruluş TÜVTÜRK harekete geçti. Halihazırda faaliyet yürüten gezici istasyonların sayısının artmasıyla araç muayene randevu işlemlerinin sorunsuz gerçekleşmesi hedefleniyor.

Türkiye'de hayat pahalılığıyla birlikte birçok masraf kaleminde önemli artışlar yaşanırken, araç sahipleri ayrıca otomobilleri için hesapta olmayan yeni ödemeler yapmaya başlıyor.

6 Şubat depremlerinin etkisini azaltmak için iktidar tarafından hayata geçirilen Ek MTV kararına yapılan itirazın Anayasa Mahkemesi tarafından reddedilmesi üzerine sene başında planda olmayan ek bir ödeme ile karşı karşıya kalan vatandaşlar, trafik cezalarıyla birlikte arabası olan vatandaşlar, araç muayene ücretlerinde de yüklü artışlarla karşı karşıya kaldı.

İKİ YILDA BİR MUAYENE YAPTIRMAK ZORUNLU

Türkiye'de trafiğe kayıtlı olan 25 milyon aracın belirli dönemlerde muayene yaptırması zorunlu bir işlem. Otomobil sınıfına kayıtlı araçlar 2 yılda bir, kamyonet sınıfında bulunan araçlar ise her yıl muayene işlemlerini tamamlamak zorunda. Muayene süresini geçiren araçlar trafiğe çıkmaktan men edilirken, bu uygulamayı dikkate almayan otomobil ve kamyon şoförleri içinse yüklü para cezaları kesilmekte.

Trafiğe çıkan birçok aracın randevu süresini aksatma nedeni ise muayene alamaması ya da araç muayene işlemlerinin göz korkutmasından kaynaklanıyor. Mauyene randevusu, egzoz emisyon ölçümü gibi birçok aşamadan oluşan süreç tamamlansa bile araç sahipleri, TÜVTÜRK istasyonlarında saatlerce süren kuyruklar ile karşı karşıya kalabiliyor.

TÜVTÜRK, Ulaştırma Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yürüterek senelerdir araç muayenesi randevularında yaşanan sorunları kökten çözmek için yeni bir uygulamayı hayata geçirdi.

GEZİCİ İSTASYON SAYILARI ARTIRILMAYA DEVAM EDİYOR

Araç muayene randevusu nasıl alınır? sorularıyla karşı karşıya kalan yetkililer, vatandaşları ilgili sitelere yönlendiriyor olsa da, istasyonlarda yaşanan kuyruk sorunu tam anlamıyla çözülebilmiş değil.

Bu nedenle geçmiş yıllarda yürürlüğe giren ve ilk aşamada Türkiye'nin 77 ilinde hizmet vermeye başlayan gezici istasyonların sayısının artırılacağı aktarılırken, özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde ilave yöntemler ile vatandaşların araç muayeneleri için şehrin bir ucundan bir ucuna gitmelerine çözüm bulunması amaçlanmakta. Aynı zamanda sürücülerin kendilerine daha yakın istasyonlardan randevu alarak yıllardır süren saatlerce sıra bekleme eziyetinden de kurtulmaları hedefleniyor.

RANDEVU ALMAYAN ARAÇ MUAYENEDEN GEÇEMEYECEK

Herhangi bir istasyona gitmeden önce muayene randevu işlemlerinin eksiksiz tamamlanması gerekiyor.T.C. kimlik numarası, otomobilin ruhsat seri numarası ve diğer bilgiler ile dakikalar içerisinde tamamlanacak randevu işlemlerinin ardından ilgili işlemleri yapılan araç muayeneden geçmek için istasyonlara belirlenen zaman diliminde gidebilecek. Vatandaşlar, TÜVTÜRK ya da Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara giderek egzoz emisyon ölçümünü burada yaptırabilmekte. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü (Egzoz pulu) belgesi ile muayeneye giden vatandaşlar büyük bir zaman kazanmakta ve söz konusu işlemi yeniden tekrar yaptırma zahmetinden kurtulmakta.

EVİNİZE EN YAKIN MUAYENE İSTASYONUNU BU ŞEKİLDE ÖĞRENEBİLİRSİNİZ

Gezici istasyonların bulunduğu il ve ilçeleri öğrenmek isteyenler, TÜVTÜRK'ün resmi internet sitesini ziyaret ederek randevu alabilecekleri tarihleri kontrol edebilirler. TÜVTÜRK'ün gezici istasyonları, araç sahiplerine büyük bir kolaylık sağlayarak yoğunluğun önüne geçmeye ve işlemleri daha düzenli bir şekilde yürütmeye yardımcı oluyor. Araç sahipleri, belirtilen tarihlerde randevu alarak muayenelerini gerçekleştirebilirler ve trafiğe çıkacakları araçlarının güvenliğini ve çevre dostu olmasını sağlayabilirler.

Bu yeni uygulama ile birlikte, trafikteki araçların daha güvenli ve çevreye uyumlu bir şekilde seyretmesi hedeflenirken, araç sahiplerinin muayene sürecinde yaşadığı sıkıntılar da büyük ölçüde azalmış olacak. Gelecekte de benzer uygulamaların yaygınlaşması, trafik güvenliği ve çevre koruma açısından büyük bir adım olacaktır.

İlgili Haberler