Acil müdahaleler hayat kurtarıyor ama dikkat!

Acil müdahaleler hayat kurtarıyor ama dikkat!

Acil durumlarda yapılacak ilk müdahaleler hayati önem taşıyor ve hayat kurtarıyor. İşte evde, işte, sokakta başımıza gelen acil müdahalelerde ilk yapacaklarımız…

Öncelikle acil müdahalede bulunacak kişinin soğukkanlı olması gerekiyor. Zira, stres paniği getiriyor. Bu sebeple de acil yardıma ihtiyacı olan kişiye faydadan çok zarar veriyor.

İşte en önemli acil yardımlar

SARA NÖBETİ
Asla soğan koklatmayın
İlk öncelik hastanın kriz anında kendisine zarar vermesini engellemek
Örneğin başını vurmasını engel olmak, dilini ısırmasını önlemek…
Bunun dışında yapılacak tek şey nöbetin durmasını beklemek ve 112 ambulansını beklemek
BAYILMA
Öncelikle bayılan kişinin nabzı ve solunumu kontrol etmeli.
Bir problem olmadığı tespit edildiğinde bayılan kişi sırt üstü yatırılıp ayakları yükseltilmeli, hareketsiz kalması sağlanmalı.
Hasta sakin bir alana alınır, üstündeki kıyafetler gevşetilir.
Beş dakika da tepki alınmazsa hemen sağlık kuruluşuna götürülmeli.

BOĞAZA YABANCI CİSİM KAÇMASI
Solunumu kesen tıkanmalar çoğunlukla bir şey yer içerken gülme ya da ani bir hareket nedeniyle oluşuyor. Çocuklarda ise bu tip vakalar küçük yaşlarda yabancı cisimleri ağız ya da burunlarına sokmaları sonucu meydana geliyor.
Böyle durumlarda kişi konuşamıyor ve nefes alamıyorsa anında müdahale edilmezse ölümle buluşuyor. Solunumu kesilen kişinin göğsünden bir elle bastırılıp öne eğilmesi sağlanmalı. Diğer el yardımı ile kişinin kürek kemiklerinin arasına sert bir şekilde 4 -5 kere vurulmalı ve yabancı cismin çıkması sağlanmalı. Eğer bu işlemlere rağmen yabancı cisim çıkmazsa kişinin karnında itme işlemi yapılmalıdır.
Bu yönteme Heimlich Manevrası adı verilir ve özellikle anne babaların bu konuda eğitim almaları ve bu yöntemi uygulamayı mutlaka öğrenmeleri gerekir

KIRILMALAR
İlk yapılacak şey kırılan bölgenin hareket etmesini engellemek.
Kırık olan bölge açık bir yaraysa steril bez yardımı ile kapatılıp yine o bölgenin hareket etmesini önlemek ve mümkün olduğu kadar en az hareket ile en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor..

SUDA BOĞULMA
BÖyle anlarda kişinin solunum yolları spazm nedeniyle kapanabilir. Bu nedenle kişinin nabzı, kalp atışları ve solunumu kontrol edilmelidir. Eğer solunum ve nabzında sorun tespit edilirse solunum ve kalp masajı yapılmalı. Ancak bu noktada en önemli kural bu acil müdahaleyi yapacak olan kişinin ilk yardım eğitimi almış olmasıdır. İlk yardım eğitimi almamış kimsenin yaptığı yanlış kalp masajı kişiyi ölüme götürür
Dumandan boğulan kimselere ise solunum durmuşsa ağızdan suni solunum yapılmalıdır.

YILAN YA DA BÖCEK SOKMALAR
Asla yarayı emmeyin. Hayat filmlerdeki gibi olmayabilir..
Çünkü akrep, yılan ya da böcek zehirli olduğu taktirde bu işlemi yapan kişinin hayatı da riske giriyor.
Bir vakum oluşturulup ısırılan yerdeki zehri vakumlama imkanı varsa en etkili müdahale bu şekilde olacaktır. Bu imkan yoksa yapılacak müdahaleler şöyle;
ısırığın olduğu bölge yıkanır, antiseptiklerle silinir ve kanın geri dönüşümünü engellemek amacıyla ısırığın olduğu bölgenin üst kısmından sıkıca bezle bağlanır
Bu tür vakalar asla önemsiz görülmemeli, ilk yardım müdahalelerinden sonra en kısa sürede mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.