Bu değer, piyasa beklentilerinin altında kaldı ve önceki aya kıyasla 1,1 puanlık bir azalma gösterdi. Piyasa beklentileri, endeksin bu dönemde 50 değerini göstermesi yönündeydi. Endeks, mart ayında 50,3 değerini almıştı.
Üretim endeksi nisanda aylık 3,3 puan azalarak 51,3'e, yeni siparişlere ilişkin endeks ise 2,3 puan azalarak 49,1'e geriledi. Ancak, istihdam endeksi 1,2 puan artarak 48,6'ya yükseldi.
Bu dönemde, imalat sanayisinde 9 alt sektörde büyüme yaşanırken, 7 sektörde ise daralma gözlendi. Büyüme kaydedilen sektörler arasında metalik olmayan mineral ürünler, basım, birincil metaller, tekstil, elektrikli ekipmanlar, petrol ve kömür ürünleri, ulaşım araçları, kimyasal ürünler ve plastik ile kauçuk ürünler bulunuyordu. Daralma yaşanan sektörler ise çeşitli imalatlar, makine, mobilya, ahşap ürünleri, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, işlenmiş metal ürünleri ve kağıt ürünleri oldu.
Öte yandan, S&P Global tarafından açıklanan nihai PMI verilerine göre, ABD'deki imalat sektörü PMI verisi nisan ayında 50 olarak gerçekleşti ve beklentilerin üzerinde geldi. Geçen aya dair öncü verilerde 49,9 olarak açıklanan endeks, martta 51,9 değerini almıştı. PMI verileri genellikle 50 ve üzeri değerlerde genişlemeyi, 50'nin altındaki değerlerde ise daralmayı işaret eder.