2017 yılında yayımlanan 696 Sayılı KHK ile kamuda geçici olarak çalışan işçilerin kadroya alınması sağlandı. Bu adım, uzun süre kamuda geçici olarak görev yapan ve belirli şartları sağlayan işçilere kadro fırsatı sundu ve sürekli işçi statüsü ve çeşitli haklar kazandırdı. Ancak bu geçişin beraberinde bazı olumsuz sonuçlar doğurdu. Bu olumsuzluklardan biri, kadroya geçen işçilerin ailelerinden ayrılma zorunluluğu oldu. İşte ayrıntılar...
Taşeron kadro pozisyonundaki işçilerin eşlerinin tayin hakkının bulunmaması, önemli bir mağduriyete neden oldu.
2019 yılında iktidar, taşeron işçilerini kadroya alarak bir adım attı. Ancak 696 Sayılı KHK ile kadroya alınan işçilere, eşlerinin durumundan kaynaklı olarak tayin hakkı tanınmadı. Bu tayin mağduriyetinin giderilmesi için herhangi bir yetkili tarafından adım atılmadı.
Milyonlarca işçi, eşlerinin sağlık veya eğitim durumundan dolayı farklı illerde yaşamak zorunda kalıyor. Aynı şekilde eğitim durumu değişen veya üniversite mezuniyeti alan işçiler, terfi veya görevde yükselme talebinde bulunuyor. Diğer kamu çalışanları için geçerli olan bu haklar, 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilere de tanınmalıdır. Ancak mevcut düzenlemelere göre, 696 KHK'lı işçilere tayin veya görevde yükselme hakkı verilmemektedir.