Gülsüm Alpkıray / ÖZEL HABER
Her konuda hareketli gelişmelerin olduğu Türkiye'de siyaset arenasında da oldukça ilginç ve önemli değişikler yaşandı. Yeni yıla girmeye sayılı saatler kalırken, Türkiye siyaseti, oldukça hareketli bir yılı geride bırakıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez seçilmesinden, CHP'nin yeni Genel Başkanı'nın Özgür Özel olmasına kadar birçok gelişmenin yaşandığı 2023 yılında başka hangi siyasi olaylar meydana geldi? Tarih tarih sizin için derledik.
7 OCAK
İYİ Parti lideri Meral Akşener, partisinin Menteşe Spor Salonu'nda düzenlediği İl Kongresinde yaptığı konuşmada, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
2023'te yapılacak seçimleri kazanmak zorunda olduklarını vurgulayan Akşener, “Birinci parti çıkacağız bende Başbakan olacağım" dedi. Akşener'in burada yaptığı iddialı konuşma bir süre kamuoyunda tartışılmıştı.
2 ŞUBAT
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye ile birlikte 10 ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdiğini belirtti. Şentop, sözkonusu ülkelerin; Pakistan, Endonezya, Macaristan, Japonya, Bangladeş, Cezayir, Umman, Mali, Gabon, Nijer olduğunu açıkladı. 2023’ün başında yapılan bu açıklamada sosyal medyada gündem olmuştu.
2 ŞUBAT
Ankara'da silahlı saldırı sonucu öldürülen Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş’in isminin Yalova'da bir sokağa verilmesi teklifi, AKP ve MHP'li belediye meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi. Bu olay ülke gündeminde büyük tartışma yaratmıştı.
5 ŞUBAT
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlerle buluşmasında kendisine "Aday olma" diye bağıran gençle bir araya geldi. O anlar sosyal medyanın en çok konuşulan olaylarından oldu.
6 ŞUBAT
Kahramanmaraş Pazarcık'ta meydana gelen ve 10 ili de beraberinde etkileyen depremler sonrası birçok ilde yıkım ve ölümler yaşanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Millet İttifakı'nın yönetimindeki Adana, Hatay ve Mersin belediye başkanlarını aramadığı iddia edilmişti.
11 ŞUBAT
Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara'da 84 yaşında hayatını kaybetti.
14 ŞUBAT
CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal için Ahmet Hamdi Akseki Camisi''nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Baykal ailesinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı. Kılıçdaroğlu ve Erdoğan uzun süre sonra yan yana gelirken aradaki soğukluk dikkatlerden kaçmadı.
19 ŞUBAT
ABD merkezli The New York Times (NYT) gazetesinde, Kahramanmaraş''ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin etkisi ve Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlere ilişkin bir analiz yazısı yayımlandı. Yazıda, "Ankara''ya sarsıcı bir yeniden yapılanma planı ve zayıflamış bir ekonomik büyümeyle karşı karşıya getiren deprem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü dört yıllık dönemi için yeni bir meydan okuma yaratacak” şeklinde ifadelere yer verildi. Gazetenin yazısı ülke gündeminin en çok konuşulan ve tartışılan konularından biri oldu.
22 ŞUBAT
Bolu Belediyesi'nin meclis toplantısında yaşanan tartışmada AKP'li Meclis Üyesi Hacer Çınar, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın suratına su şişeleri fırlatarak hakaret etti. Çınar’ın o anları siyaset arenasında oldukça tepki çekti.
26 ŞUBAT
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Vodafone Park'ta oynanan Beşiktaş-Antalyaspor mücadelesinde, tribünlerin "Hükümet istifa" tezahüratı yapmasının ardından Beşiktaş Spor Kulübü üyeliğinden istifa ettiğini duyurdu.
27 ŞUBAT
6 Şubat depremi sonrası geç kaldığı gerekçesiyle eleştirilen Erdoğan, beraberinde MHP lideri Devlet Bahçeli ile birlikte depremin en çok etkilediği illerden olan Adıyaman'da dikkat çeken ifadeler kullandı. Burada kameraların karşısına geçen Erdoğan, Adıyaman özelinde, ''Depremin ilk birkaç günü istediğimiz çalışmaları yapamadık'' diyerek bölge halkından helallik istedi. Erdoğan’ın bu açıklaması sosyal medyada gündem oldu.
5 MART
Millet İttifakı üyesi Meral Akşener, cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun belirlenmesine tepki olarak ittifaktan ayrılarak masadan kalktı. Ancak bir gün sonra bu kararından vazgeçen Akşener, Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etti.
7 MART
Altı siyasi partinin ittifakıyla kurulan, 6'lı Masa diğer adıyla Millet İttifakı, yapılacak seçimde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu cumhurbaşkanı adayı olarak resmen açıkladı.
12 MART
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde partisinin cumhurbaşkanı adayı olduğunu duyurdu. Eski CHP’li Muharrem İnce’nin adaylık çıkışı CHP seçmenini oldukça kızdırdı. İnce’ye aday olduğu günden itibaren ‘adaylıktan çekil’ baskısı yapıldı.
18 MART
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kahire'de Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile bir araya geldi. Bununla, Türkiye ile Mısır arasında 11 yıldır kesilmiş olan diplomatik ilişkiler yeniden başlamış oldu.
20 MART
Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan ise 20 Mart’ta yaptığı açıklamada, Cumhur İttifakı’na katılmayacaklarını söyleyerek, cumhurbaşkanı adayı olduğunu açıkladı. Dört gün sonra ise şartlarda anlaştıklarını söyleyerek AKP, MHP, BBP’nin YSK’ya verdiği “ittifak protokolüne” imza attı.
20 MART
Cumhurbaşkanlığı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek üzere yedi başvuru yapıldı. Vatan Partisi’nden Doğu Perinçek, Ata İttifakı’nın adayı olarak Sinan Oğan başvurdu. Oğan, 100 bin imzaya ulaşarak cumhurbaşkanı adayı oldu.
7 MAYIS
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 7 Mayıs'ta Erzurum’da yaptığı mitingde, otobüs üzerinde konuştuğu sırada bir grubun taşlı saldırısına uğradı.
11 MAYIS
Memleket Partisi Genel Başkanı Başkanı Muharrem İnce, kendisine yönelik kumpas iddialarına karşı Türkiye Cumhuriyeti devletinin “itibarını koruyamadığını" söyleyerek cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini duyurdu. Kendisine kurulan kumpasın arkasında "FETÖ ve PKK'nın olduğunu" savunan İnce, muhalefeti de eleştirerek, “Bahaneleri kalmasın. Yoksa seçimi kaybettiklerinde bütün suçu bize atacaklar” açıklamasında bulundu.
14 MAYIS
Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda Erdoğan yüzde 49,52, Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan ise yüzde 5,17 oy alırken, adaylıktan çekildiğini açıklayan Muharrem İnce ise yüzde 0,43 oy aldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir aday %50'lik oranı geçemeyince seçim ikinci tura kaldı.
14 MAYIS
HÜDA PAR MECLİSE GİRDİ
AKP, HÜDA PAR, Demokratik Sol Parti adaylarına listesinde yer verdi. Böylelikle AKP, HÜDA PAR’ı kendi listesinden Meclis’e soktu. Bu olay özellikle 'kadına yönelik' çıkışlarıyla dikkat çeken HÜDA PAR'a ve AKP'ye tepkileri de beraberinde getirdi
22 MAYIS
Türkiye 28. Dönem Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı Seçiminin ilk turunu geride bırakırken, Sinan Oğan, yüzde 5.17 oranı ile 2 milyon 829 bin 634 seçmenin oyunu kazandı. Cumhurbaşkanlığı ikinci turunun kilit ismime gelen Oğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan ile ikili görüşmeler yaparak, seçimin ikinci turu için Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini açıkladı.
28 MAYIS
28 Mayıs - Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçerli oyların %52,18'ini alarak yeniden cumhurbaşkanı seçilmiş oldu.
2 HAZİRAN
28. yasama dönemi, Meclis'te gerçekleşen ilk oturum ile Devlet Bahçeli'nin başkanlığında resmiyet kazandı. MHP lideri Bahçeli, Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatıyla ilk ant içen vekil oldu.
Bahçeli, Meclis'i açarken, CHP, İYİ Parti ve HDP grupları, Erdoğan'ın Genel Kurulu selamlaması sırasında ayağa kalkmayarak protesto etti.
2 HAZİRAN
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığında açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 28'inci yasama döneminde milletvekilleri alfabetik sıraya göre kürsüye çıkıp tek tek ant içti. Yemin edenler arasında CHP listesinden girdiği seçimlerde Erzincan Milletvekili seçilen TDP lideri Mustafa Sarıgül de vardı.
32 yıl sonra yeniden Meclis'e girmeyi başardı. Öte yandan Sarıgül'ün yemin metnini okumasından sonra yaptığı hareket dikkat çekti. Yemin sonrası Bahçeli'nin bulunduğu başkanlık divanına dönerek selam vermesi herkes tarafından takdir edildi.
3 HAZİRAN
28 Mayıs'taki seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin töreni gerçekleşti. Akşam saatlerinde yeni cumhurbaşkanlığı kabinesi açıklandı, ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy hariç tüm üyeler değiştirildi.
2015'ten bu yana MİT Başkanlığı görevini olan Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı olarak kabinede yer alırken, Cevdet Yılmaz Cumhurbaşkanı Yardımcısı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya İçişleri Bakanı, Mehmet Şimşek de Hazine ve Maliye Bakanı oldu.
Uzun süredir Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Fidan’dan boşalan MİT Başkanlığı’na atandı
6 HAZİRAN
Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, Halk TV Gündem Özel'de gündeme ilişkin değerlendirmeler de bulundu. Özdağ, Cumhurbaşkanlığı'nın ikinci turunda Recep Tayyip Erdoğan'a destek verdiğini belirten Sinan Oğan’a ilişkin ilk kez konuştu. Özdağ kendisine sorulan “Sinan Oğan’la karşı karşıya gelmeyi pek istemiyorsunuz sanki” sorusuna “Hayır, biz Sinan Oğan'la karşı karşıya geldik zaten. Biz Kılıçdaroğlu'nu desteklerken; Sinan Oğan, Erdoğan'ı destekledi” diyerek yanıt verdi.
6 HAZİRAN
14 Mayıs seçimlerinde Isparta'da Seçim Kurulu'nun tutanaklarında AKP'nin itirazı üzerine düzeltmeye gidildi. Düzeltme sonucunda AKP'nin milletvekili adayı Osman Zabun'un Meclis'e girmeye hak kazandığı belirlendi. Böylelikle İYİ Parti ise 48 oy farkla milletvekili çıkaramamış oldu.
6 TEMMUZ
Saadet Partisi ve Gelecek Partisi arasında TBMM Grup kurma görüşmeleri sonuçlandı, iki parti birlikte grup kurma kararı kesinleşmiş oldu.
8 TEMMUZ
Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye talebi Yargıtay kararı sonrası reddedildi. Yargıtay Başsavcılığı, Gezi davasıyla ilgili tebliğnamesinde, Mücella Yapıcı dışındaki tüm sanıkların cezalarının onanmasını istedi.
10 TEMMUZ
Suriye'ye giderek, savaşın sona erdiğini ve hayatın olağan akışına döndüğünü Türkiye'de yaşayanlara göstereceğini açıklayacağını söyleyen Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'a Suriye vizesi verilmedi.
12 TEMMUZ
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP Genel Merkezi önünde önemli bir açıklama yaparak, Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. Özcan genel merkez önüne koltuk fırlatarak “şimdi in o koltuktan, al bu koltuğu git evinde otur" dedi.
21 TEMMUZ
CHP’de değişim tartışmalarının devam ettiği dönemlerde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı programda, kendisine yöneltilen "Özdağ ile aranızda, bakanlıklar ve MİT Başkanlığını içeren gizli bir protokol var mıydı?" dikkat çeken bir yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, “Ümit Özdağ’la ikimiz arasında yapılan özel bir protokol var. Onunla ilgili konuşmam doğru değil. İkimizin arasında imzalandı. Kamuoyuna açık değil. İkimizin namusuna teslim edildi. Danışmanım dahil kimse bilmiyor" İfadelerini kullandı. Kılıçdaroglu'nun bu açıklaması günlerce konuşulmuştu.
15 AĞUSTOS
CHP'de 'değişim' çağrılarının ve 'değişim' tartışmalarının önemli aktörlerinden olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB adaylığı için yeniden yola çıkacağını duyurdu. İmamoğlu böylelikle, yerel seçimlerde yeniden aday olacağının ilk sinyalini vermiş oldu.
19 AĞUSTOS
14 Mayıs seçimlerine CHP çatısı altında giren DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, katıldığı programda ittifak ortağı CHP'yi yerden yere vurdu. Babacan , açıklamasında “CHP kendi başına bugün herhangi bir seçime girip Türkiye genelinde Türkiye'nin tümü için kazanması mümkün mü” ifadelerini kullandı
1 EYLÜL
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek veren Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, seçimlerin kazanılması halinde İçişleri Bakanlığı ve MİT Başkanlığının yanı sıra iki bakanlığın daha kendilerine verileceğini söylemişti. Özdağ, söz konusu iki bakanlığın da Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu ilk kez açıkladı.
6 EYLÜL
İYİ Parti lideri Meral Akşener, İstanbul ve Ankara dahil olmaz üzere, her ilde kendi adayları ile seçime gireceklerini açıkladı. Partisinin İzmir adayını da duyuran Akşener, böylece eski ittifak ortağı CHP'ye iş birliği noktasında kapıları kapatmış oldu.
15 EYLÜL
O dönem, CHP Grup Başkanı olan Özgür Özel, parti yönetimini eleştirerek ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun başlatmış olduğu değişim çıkışını savunarak CHP genel başkanlığına aday olduğunu açıkladı.
21 EYLÜL
Yazar Levent Gültekin, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in kendisiyle görüşmesinde, eski ittifak ortaklarından olan CHP'nin iki önemli ismi Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu hakkında, "Ben bunlar cumhurbaşkanı olsun diye mi parti kurdum? Ben onlara geçit vermem" dediğini iddia etti. Gültekin'in bu iddiası CHP ve İYİ Parti kulislerinde tartışmalara sebep oldu.
9 EKİM
CHP'nin 38'inci Olağan İstanbul İl Kongresinde, 652 geçerli oyun 342'sini alan Özgür Çelik, CHP'nin İstanbul İl Başkanı seçildi.
15 EKİM
HDP hakkındaki kapatma davası nedeniyle bu partiden ayrılanlar Yeşil Sol Parti çatısı altında yola devam kararı almıştı. 15 Ekim’de yapılan 4. Olağan Kongre’de partinin hem eş başkanları, hem de ismi değiştirilerek, partinin yeni adı HEDEP oldu
4 KASIM
ÖZGÜR ÖZEL RESMEN CHP BAŞKANI
Değişim iddiasıyla CHP Genel Baskanlığı'na aday olan Özgür Özel, CHP 38. Olağan Kurultayı’nda, ilk turda 682 oy aldı, Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. İkinci tura kalan seçimde ise Özel 812, Kılıçdaroğlu 536 oy aldı ve resmen genel başkanlığa seçildi.
5 KASIM
4 Kasım'da yeni genel başkanını seçen CHP Kurultayı, 5 Kasım'da 38. Olağan Kurultayı’nda yeni Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerini belirledi.
7 KASIM
Görüş ayrılıkları nedeniyle İYİ Parti'den istifa eden Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu, AKP'ye katıldı. Hatipoğlu'nun rozetini Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan taktı.
8 KASIM
Yargıtay 3. Ceza Dairesi Mahkemesi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu
4 ARALIK
CHP lideri Özgür Özel’in 2024 yerel seçimleri için işbirliği önerisi götürdüğü İYİ Parti, 13 Eylül’de aldığı “81 il ve tüm seçim çevrelerinde seçime kendi adaylarıyla girme” kararını değiştirmeyerek, teklifi reddettiklerini duyurdu.
11 ARALIK
Yargıtay, kapatılan eski partilerden olan Halkın Demokrasi Partisi'nin (HADEP) adını çağrıştırdığı gerekçesiyle HEDEP ismi kabul etmezken, partinin kısaltılmış ismi bu kez DEM Parti oldu.
11 ARALIK
İYİ Parti'den istifa eden Ankara Milletvekili Adnan Beker katıldığı programda, 28 Mayıs'taki seçimde Cumhur İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'a oy verdiğini açıkladı. Beker'in bu açıklaması İYİ Parti yetkileri ve seçmeninden tepki aldı.
14 ARALIK
TBMM Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşma sonrasında fenalaşarak yere yığılan Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
16 ARALIK
CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez'in hayatını kaybetmesi sonrası Saadet-Gelecek grubu düşmesin diye Saadet Partisi'ne geçti.
24 ARALIK
TBMM Meclisi'nde AKP, MHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi teröre karşı ortak bildiri hazırlarken, CHP ve DEM Parti bildiriye imza atmadı.
CHP'nin bu kararı Meclis'te tepkileri de beraberinde getirdi.
25 ARALIK
Manisa’da şehit cenazesine katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bir grubun “Özgür dışarı” sloganları ile karşılaştı. CHP Genel Başkan Yardımcıları Ensar Aytekin ve Gökan Zeybek yaşanan olayların provokasyon olduğunu belirtti